fredag 27 januari 2017

SKINKOR

.




Skinka vet vi alla vad det är. Två skinkor finns på varje gris. Julskinka  en senapsgrilljerad variant som är en tradition och nästan ett måste på alla julbord. Men så har vi alla dessa människor som  av olika orsaker inte äter kött. De flesta avstår etniska skäl. Om man nu fattat beslut att inte äta kött av tanke på djurens lidande, miljöpåverkan ,  religiösa ställningstaganden så är väl det ok. Det som ändå förundrar är det att grisen dvs skinkan hänger kvar. Vad sägs om senapsgriljerad kålrotsskinka  eller Astrid & Aporna julskinka utan knorr. Har i tidigare inlägg skrivit om den konstgjorda maten och och grisen utan knorr  är en sådan "maträtt". innehållsförteckning lyder: Vatten, vetegluten, sojaprotein, ohärdad palmolja*, rapsolja, potatisstärkelse, salt, socker, jästextrakt, torrjäst, naturliga smakämnen, förtjockningsmedel: (metylcellulosa), konserveringsmedel: (kaliumsorbat), lökpulver, kryddextrakt, färgämne: (järnoxid). *Från hållbar odling

tittar lite närmare på innehållet och har tidigare skrivit om soyaprotein.
Sanningen är att soja inte är en lämplig ersättning varken för annat vegetabiliskt protein eller för animaliskt protein. Sojabönan innehåller stora mängder av naturliga gifter eller så kallade ”anti-näringsämnen” exempelvis fytinsyra, lektiner och enzymhämmande ämnen.
 Gluten är ett protein som finns i vete, och det är ett ämne som kan vara så starkt irriterande och provocerande för tarmslemhinnan att det skapar en inflamatorisk process i tunntarmen.
.Utvinningen av palmolja hotar orangutangernas existens. Samtidigt får vi sämre hälsa av fettet.

 Folk borde undvika palmoljan, säger Elisabet Rothenberg på Dietisternas riksförbund.Transfettets dåliga rykte har gjort att allt färre tillverkare använder sig av fettet. Istället använder man palmolja som är snäppet bättre men fortfarande ohälsosam.
Den bidrar bland annat till att höja kolesterolvärdet i blodet. Palmolja används framför allt i diverse snabbmat men även i margarin, kakor och kex.

Glutamat är det samma som jästextrakt och glutamat är ett nervgift.E 621-625 är en grupp tillsatser som kallas glutamater tillsätts i vissa livsmedel för att höja smaken. E 621, mononatriumglutamat är den vanligast förekommande smakförstärkaren.I vissa länder är glutamat förbjudet i skolmaten.
Förtjockning och stabiliseringsmedel.Framställs från cellulosa med hjälp av kemiska processer.
Konserveringsmedel:

E 202: Kaliumsorbat:Framställs syntetiskt. Salt av sorbinsyra och kalium.


Alltså  denna konstgjorda "skinka" utan knorr måste väl vara värre än en skinka med knorr.

och varför kalla eländet för skinka. När det gäller kålrotsskinka  så håller det väl med att säga senapsgriljerad kålrot.


Agneta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar