onsdag 8 september 2021

FRILEK



Den fria leken är ett väl omskrivet ämne. Lika sant som att jorden är rund. Lika sant är det faktum att leken är det absolut viktigaste för barnen i förskolan. Viktigare än någonsin är att belysa hur ofri den fria leken börjar att bli idag. Barnen måste ju lära sig något, undervisas. Vad är då lek? Hur kan lek förstås, förklaras? Den förklaring som kommer närmast sanningen är, tycker jag, Johan Huizingas tankar kring lek från boken Homo Ludens. Enligt honom är lek något som har sina egna mål, något som ger en upplevelse som inte finns i det vanliga livet; frivilligt, avgränsat, regelstyrt,glädjefyllt, spänningsfyllt, upplevelserikt, ej tidsbestämt, ej rumsbestämt. Det som skrämmer mig är att fler och fler verkar se leken som en potensial för inlärning, dvs att leken används som ett medel -intressekontroll kan vi kalla det. Leken är här och nu och har endast för stunden ett egenvärde. Guldkornen är barnens. Ett exempel från min tid i förskolan då en grupp flickor lekte att dom hade hästar som dom red på och skötte om. Hästarna var bandyklubbor som dom red på och skötte. En person i personalgruppen föreslår att göra käpphästar i trä med man och selen. Sagt och gjort det tillverkades fyra käpphästar i olika färger. Hur det gick? Hästleken försvann så klart. Vi vuxna bestämde att bandyklubbor inte dög till att leka häst med.

Kom att tänka på något jag läste för ett tag sedan där någon undrade över om barnen i respektive förskolor fick ha sand i lekstugan. Det var vad jag förstod ordningsställt med docksäng lekkök osv. Om det är något jag lärt mig under mina 36 år i förskolan är det; ställ inte i ordning som du som vuxen vill ha det, barnen ändrar om som dom vill ha det eller utifrån vad dom behöver i leken, så den fina bäddade docksängen vänds upp och ner och kan bli till vad som helst. Barn har fantasi och i barnens lekar finns inte utrymme för de vuxnas estetik. Den fria leken uppstår ofta i nuet och bygger sällan på något genuint intresse utan leken kan startas bara utifrån att några barn samtalar om något, i princip vad som helst - och vips är leken igång.

Det vill säga att leken uppstår om barnen själva får använda sin fantasi i en allt för tillrättalagd miljö. Flytta om möbler, ta ut möbler, ta in t ex som i detta fallet, sand. Om en lekstuga är inredd med kök, docksäng osv så visar attributen helt klart att här inne leks familjelek, men om en lekstuga är tom på inredning så fixar barnen det själva utifrån vad som finns runtomkring på gården. Allt från hinkar, spadar, kottar, grenar, backar, stubbar, blommor...ja "you name it". I leken är allt möjligt. Säg inte att lek inte lär, det är där vi lär. Vi lär genom lek. Nästan allt är möjligt genom lek. Man blir stark, modig, nyfiken och man får lära sig med och motgång. Skratt blandas med sprudlande fantasier, frågor får svar, problemlösningar som ofta är geniala, lösningsstrategier, kroppspråk som talar för sig själv och man har roliga, spännande och lärorika stunder då man är i lekens värld. Leken gör barnen kompetenta att möta livet. Låt barnen leka för livet. /Agneta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar