ROTMOS OCH FLÄSKLÄGG
Jag har en underbar svärdotter .Ibland köper hon för mycket kött och då kommer hon som en riddare från Skarpnäck genom skogskyrkogården med tex som sist en kastrull full med kokt fläsklägg.Jag älskar fläsklägg. Jag tror att min pappa fick mig att finna det fina i denna rätt.Han var en sådan person som alltid sög märgen ur alla ben samt sög och sörplade på fläskläggsbogar.En fin man med andra ord.När jag som ung blev involverad i norsk matkultur fick jag en chock då jag insåg att i Bergen äter man rotmos med sallt sill och rödbetor .Men guda gott jag lovar.
Betänk vad vi har haft det bra i Sverige .jag läser matsedel från en skola från 1937
Matsedel för skolmåltiden 1937
Måndag Sillpudding . Äppelris, mjölk.
Tisdag Grönsoppa. Risgrynskaka med fruktsås.
Onsdag Köttfärsrätt , sås, potatis. Havresoppa.
Torsdag Kalops, potatis. Lingonsoppa.
Fredag Rotmos, fläsklägg. Sagosoppa.
Lördag Korvkaka med lingonsås. Chokladsoppa
Spännande mat med efterätt varje dag,Detta är svensk husmanskost I LOVE IT
Matsedel för en skola 2014
Måndag 29 sep Varmkorv, potatismos, senap, ketchup
Tisdag 30 sep Pastasås med kyckling och chili, pasta
Onsdag 1 okt Fiskgratäng med curryremoulad, ris
Torsdag 2 okt Hamburgare med bröd, potatismos, dressing, ketchup
Fredag 3 okt Ost- och skinksås, pasta, ketchup
Känner mig inte frestad att prova ,avstår.
Jag har bestämt mig att göra desa rätter från-37 i några veckor väldigt intressant ska det bli.
ok mitt recept för dagen blir samma som 1937 ROTMOS FLÄSKLÄGG SAGOSOPPA
Fläsklägg med rotmos 4 port
1600 gr rimmad fläsklägg med ben
1 gul lök
1 morot
1 stjälk blekselleri
3 lagerblad
6 kryddpepparkorn
15 vitpepparkorn
rotmos:
900 gr kålrot utan skal
300 gr potatis skalade, mjölig sort
100 gr smör
salt
vitpeppar från kvarn
SAGOSOPPA
Namnet sago kommer från sagogryn, ursprungligen
en produkt från indonesiska palmer. Idag framställs sagogryn av
tapioka, stärkelsegryn utvunna ur maniok (kassava).
Sagosoppa
4 pers
1 ¼ l vatten
1 bit kanelstång
½ dl sagogryn
1 ½ dl russin
2 dl röd saft
(socker)
All glädje utan rotmos är konstlad glädje. TORSTEN EHRENMARK
HAVE A GOOD MEAL
Agneta
Sagosoppa
4 pers
1 ¼ l vatten
1 bit kanelstång
½ dl sagogryn
1 ½ dl russin
2 dl röd saft
(socker)
HAVE A GOOD MEAL
Agneta
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar