måndag 26 januari 2015

ROTMOS OCH FLÄSKLÄGG






ROTMOS OCH FLÄSKLÄGG

Jag har en underbar svärdotter  .Ibland köper hon för mycket kött och då kommer hon som en riddare från Skarpnäck genom skogskyrkogården med tex som sist en  kastrull full med kokt fläsklägg.Jag älskar fläsklägg. Jag tror att min pappa fick mig att finna det fina i denna rätt.Han var en sådan person som alltid sög märgen ur alla ben samt sög och sörplade på fläskläggsbogar.En fin man med andra ord.När jag som ung blev involverad i norsk matkultur fick jag en chock då jag insåg att i Bergen äter man rotmos med sallt sill och rödbetor .Men guda gott jag lovar.
Betänk vad vi har haft det bra i Sverige .jag läser matsedel från en skola från 1937

Matsedel för skolmåltiden 1937
Måndag Sillpudding . Äppelris, mjölk.
Tisdag   Grönsoppa. Risgrynskaka med fruktsås.
Onsdag  Köttfärsrätt , sås, potatis. Havresoppa.
Torsdag Kalops, potatis. Lingonsoppa.
Fredag   Rotmos, fläsklägg. Sagosoppa.
Lördag   Korvkaka med lingonsås. Chokladsoppa
Spännande mat  med efterätt varje dag,Detta är svensk husmanskost I LOVE IT

Matsedel för en skola 2014
Måndag 29 sep Varmkorv, potatismos, senap, ketchup
Tisdag 30 sep Pastasås med kyckling och chili, pasta
Onsdag 1 okt Fiskgratäng med curryremoulad, ris
Torsdag 2 okt Hamburgare med bröd, potatismos, dressing, ketchup
Fredag 3 okt Ost- och skinksås, pasta, ketchup
Känner mig inte frestad att prova ,avstår.


Jag har bestämt mig att göra desa rätter från-37 i några veckor väldigt intressant ska det bli.
                          

ok mitt recept för dagen blir samma som 1937 ROTMOS FLÄSKLÄGG SAGOSOPPA


Fläsklägg med rotmos   4 port
1600 gr rimmad fläsklägg med ben
1      gul lök
1      morot
1      stjälk blekselleri
3      lagerblad
6      kryddpepparkorn
15     vitpepparkorn
rotmos:
900   gr kålrot utan skal
300  gr potatis skalade, mjölig sort
100   gr smör
salt

vitpeppar från kvarn

SAGOSOPPA
Namnet sago kommer från sagogryn, ursprungligen en produkt från indonesiska palmer. Idag framställs sagogryn av tapioka, stärkelsegryn utvunna ur maniok (kassava).


Sagosoppa
4 pers
1 ¼ l vatten
1 bit kanelstång
½ dl sagogryn
1 ½ dl russin
2 dl röd saft
(socker)


Mer information om detta ordspråk och citat! All glädje utan rotmos är konstlad glädje. TORSTEN EHRENMARK

HAVE A GOOD MEAL
Agneta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar