Sista året jag arbetade i Förskolan kom debatten om TinTin. Tintin är en av världens mest kända serier, skapad 1929 av belgaren Georges Remi. Den har sålt över 200 miljoner album världen över och översatts till mer än 50 språk. Jag själv blev väldigt upprörd över beslutet att Kulturhuset skulle plocka bort TinTin; på grund av att Tintinböckerna förmedlar rasistiska inslag. Herregud...tänkte jag, nu har vi ifråntagits rätten till att själv bestämma vad som är bra eller dåligt. Jag anser att det är bra att vi har mångfald och att vi får möjligheter att se olikheter som funnits och fortfarande finns i vår värld och som kan förklara världen på ett sätt, så som den ser ut idag. Mina egna barn har läst och lyssnat på band med TinTin och mer fördomsfria människor får man nog leta efter. Storebror har talat denna gången var det genom Behrang Miri. Bamse, känd som världens starkaste björn, har gett sig in i flyktingdebatten och anklagas för att ha blivit Sverigedemokrat. Ska vi sluta läsa Bamse eller ska vi i vårt land med yttrandefrihet lyssna och använda våra egna hjärnceller till ställningstagande? Glöm inte att barn och ungdomar är inte intelligensbefriade. Dom förstår många gånger mer än en del vuxna.
Man kan inte försöka att gömma undan det faktum att fördomar fortfarande finns. Rasismen skapas ur okunskap och den är mycket farligare om den inte får ta del i debattrummet. På ett ytligt sätt kan du aldrig ta bort fördomar genom att bannlysa en produkt eller i det här fallet böcker och sago-ikoner. Du skrapar bara på ytan och bidrar då istället till att ge näring åt b la rasismens grogrund, som är direkt förenat med okunskap och motsatsen till öppenhet. Bakom stängda dörrar kan nämligen fördomar få möjligheten att gro helt fritt - utan att bli ifrågasatta och på så sätt kan de växa sig starka och bli farliga. Framför allt så skjuter du de verkliga problemen under mattan och tror att du tagit ställning genom att försöka ta bort ytliga element. Rasismen och alla former av fördomar skapas på samma sätt, av människor i grupp, genom "bannlysning", genom att fördöma och låta sig falla offer för ett grupptryck. Genom att inte våga ifrågasätta, gå emot flocken och ställa frågan till dig själv: Vad tycker jag i just den här situationen?
Kultursnobberi är något jag har väldigt svårt för. Jag anser att utbudet ska finnas med olika sorters litteratur. Sedan är det vi vuxna som har en stor uppgift i att förklara frågeställningar från våra barn. Vi gillar olika. En del älskar Melodifestivalen - andra inte. En del älskar att se på TV - andra inte. Jazzmusik kan vara ett rungande "jaaaaaa!", men också "neeej!". Många gillar korv, andra äter inte korv. Vilken tur vi har som kan välja. Ingen ifrågasätter om jag tar mig en hamburgare. Det enda jag valde ovan som skulle passa in under finkulturens tak är väl jazzen och korven. Allt annat hamnar nog under fulkulturen vill jag tro. Ett djupare sätt att leva är lika med finkultur ett ytligare sätt att leva är; likhetstecken fulkultur. Jag väljer utifrån vad som berör.
Den enda vägen för att få ett mer fördomsfritt samhälle är att våga diskutera, ifrågasätta normer och kommunicera. Det är det vi måste uppmuntra och förmedla till våra barn, dagligen. Den subtila rasismen, den öppna rasismen, okunskap, hat, grupptryck och alla former av fördomar finns tyvärr fortfarande utspridda överallt: innanför och utanför - både finkulturen, fulkulturen, Bamses och TinTins värld.
/Agneta Svedjeland
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar