Erik Sigsgaard är seminarielektor och forskare och han är även känd som debattör, föredragshållare och författare till en lång rad böcker om pedagogiska och politiska ämnen. Han har b la skrivit boken: Utskälld. Erik Sigsgaard menar att skäll är lika skadligt som stryk och han är kritisk till de många regler som uppfattas som självklara på en institution. Att barnen inte får bestämma i vilket rum de får vara och vem de ska leka med. Att alla måste gå ut samtidigt, fast några hellre vill vara inne. Att barnen måste vänta på sin tur att tala, även om de är sprickfärdiga av iver. Barnen värjer sig mot tvång och regler och mot att de inte blir behandlade som individer och när barnen protesterar blir de utskällda. Erik Sigsgaard vill ha mer spontanitet i förskolorna, och han vill ge mer makt åt barnen.
Skulle du vilja bli utskälld inför alla dina vuxenkompisar? (Hälsning till fröknar från åttaårig flicka). Läs hennes inlägg här. Läs artikeln från kommunalarbetaren: Förskolan, "Där barnen aldrig får skäll". Ägnade bara några minuter på nätet för att ta del av vad som sägs om skäll i våra förskolor och skolor. Jag lägger ut några kommentarer, men eftersom det finns hur många trådar som helst kring detta ämne, blev det ett axplock. Ett deprimerande sådant. Jag håller med, det finns mycket skäll på barn. Jag har upplevt det under alla mina år i förskolan. Inte blev det bättre genom barnkonventionen eller likabehandlingsplaner som skulle skrivas ner och efterföljas. Ord blev bara ord för många. Jag tror att bristen på civilkurage fattas hos många som arbetar inom skola och förskola. Vi tar inte det utskällda barnets parti och vi vågar inte säga till den personen som gapar och skriker osv. Det är sorgligt och bedrövligt att det får ske dessa övertramp. Ni som vet med er att skället är verktyget ni tar till när ni hamnar i konfliktsituationer med barn i förskolan, måste sluta med detta beteende bums!! Här finns inga om och men och inga förmildrande omständigheter. En åttaåring ska inte behöva skriva som hon gör i inlägget ovan. Tro nu inte att; "...det här gäller inte mig eller vår förskola...". Tänk efter i stället: Gör jag så? Vet jag någon i personalgruppen som gör så? Om svaret blir ja. Vad gör jag åt saken?
Nedan kommer lite åsikter från föräldrar om personal/pedagogers beteenden på våra förskolor.
- "...En förskola som hade en ”skämssoffa” i köket och skällde ut fyraåringar som inte delade med sig rättvist av frukt som de egentligen inte fick ta med sig och som lät barnen sitta och se på när de övriga åt frukost ifall de inte kom på en gång när fröknarna ropade."
- "...Barnet har gått i två veckor i förskolan och följande händer: Problem med en av fröknarna på den avdelningen, alltså problem angående hennes sätt att vara mot barnen. Hon gapar och skriker och skäller. Droppen var igår när jag skulle hämta min son och han precis hade råkat putta ner ett glas i golvet som gick sönder och jag hörde hur hon skällde på honom att "...nu får du sluta vifta runt med dina armar innan fler glas åker i golvet".
- "...Vi har en pojk som är 4 år och går på dagis. Men han verkar avsky det. Varje morgon är en kamp, han vill inte dit. Han gråter och när vi lämnat gråter han hejdlöst. Han säger att dagisfröknarna skäller och han kallar det för "arga dagis".
- De vuxna skäller, nejar, argumenterar, skäller och tvingar barnen till att säga förlåt i segdragna processer. De vuxna har samtal VARJE DAG med föräldrarna som hämtar,där de går igenom hela rättegången igen: "Och då gjorde Kalle så dumt och då...".
- "...I alla fall, så sa hon igår att en av pedagogerna varit arg på henne och tagit henne runt halsen så hårt att hon inte kunde andas! Och att det hänt flera gånger. Det är ju jätteallvarligt och jag frågade om de andra vuxna ser det, och hon säger ja".
- "...Trist, men det finns inga stora krav för att jobba med barn. Tvärtom många idioter som är för dåliga för annat jobb hamnar på förskola".
- "...Det skriks på barnen, lyfts i handlederna och gråts. /.../ Då får de gå ut på gården med vantarna i handen eller utan raggsockor och det finns inte utrymme att byta på dem som behöver ny blöja. Barn som bajsat får höra – NEJ!, suckar och gnäll oavsett tid på dagen. Personalen skäller /.../ på dem om att de inte har tid att byta och barnen får veta att de ska hålla sig tills de är hemma."
”Det finns ett bättre sätt att göra det på – Hitta det!”
Från en egenhändigt gjord tavla som Thomas Edison hade hängande på sitt kontor.
/Agneta Svedjeland
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar