Det sägs ganska ofta att vår svenska husmankost inte är en trendig,vadå trenddig undrar jag? Det är en del av vårt kulturarv och vi har en skyldighet gentemot våra barn att förvalta och föra arvet vidare .Jag tycker det är viktigt att servera den svenska husmanskosten, så ditt barn tex får smaka både kåldolmar dillkött rotmos eller varför inte pölsa? När jag tittar på matsedlar från förskolor är ja se väldigt mycket lika mat som den maten barnen äter hemma.Det som skiljer är att det oftast är en soppdag i förskolan.
Få in mer husmanskost i våra förskolor.
Hittade en meny som jag gjorde om till svensk husmanskost.
Italiensk köttfärslimpa med pasta och tomatsås blev till köttfärslimpa potatis brun sås och inlagd gurka lingon.
Orientalisk fiskgratäng blev kokt torsk med äggsås och potatis
Ungersk gulashcgryta med ris blev till kalops potatis och rödbetor
Minestronesoppa blev till grönsakssoppa
Grekisk mossaka blev till kålpudding potatis sås och lingon
Kinesisk korvgryta med ris blev till dillstuvad potatis med isterband
Katalansk köttgryta med ris blev till kokt dillkött potatis
Indisk linssås med pasta blev till pölsa och potatis med rödbetor
Mer potatis på era menyer skulle jag vilja se samt in med mer fiskbullar pölsa osv För några år sedan när vi fick pölsa i förskolan upptäckte en liten 4-åring pölsans goda smak han åt och åt och när hans mamma kom med pojken nästa morgon så berättde hon att sonen ville äta samma goda gröt ha ätit i förskolan och jag sa då att det var pölsa.Mamman berättade att dom aldrig ätit pölsa hemma men att nu fick det väl bli så.En myt kring pölsa är att det måste innehålla inälvor helt fel.
Här kommer ett recept
1 Fläsklägg
1 okbringa
1 pkt Korngryn
2 Gula lökar
Salt
Kryddpeppar
Vitpeppar
Koka köttet tillsammans med lök och kryddor.
Mal köttet och löken och sila buljongen.
Koka korngrynen i buljongen och blanda med det malda köttet. Späd med buljongen och krydda eller behag.
Servera med kokt potatis och rödbetor.
här finns pölsans vänner https://www.facebook.com/pages/P%C3%B6lsans-v%C3%A4nner/423211947770817
Agneta
Få in mer husmanskost i våra förskolor.
Hittade en meny som jag gjorde om till svensk husmanskost.
Italiensk köttfärslimpa med pasta och tomatsås blev till köttfärslimpa potatis brun sås och inlagd gurka lingon.
Orientalisk fiskgratäng blev kokt torsk med äggsås och potatis
Ungersk gulashcgryta med ris blev till kalops potatis och rödbetor
Minestronesoppa blev till grönsakssoppa
Grekisk mossaka blev till kålpudding potatis sås och lingon
Kinesisk korvgryta med ris blev till dillstuvad potatis med isterband
Katalansk köttgryta med ris blev till kokt dillkött potatis
Indisk linssås med pasta blev till pölsa och potatis med rödbetor
Mer potatis på era menyer skulle jag vilja se samt in med mer fiskbullar pölsa osv För några år sedan när vi fick pölsa i förskolan upptäckte en liten 4-åring pölsans goda smak han åt och åt och när hans mamma kom med pojken nästa morgon så berättde hon att sonen ville äta samma goda gröt ha ätit i förskolan och jag sa då att det var pölsa.Mamman berättade att dom aldrig ätit pölsa hemma men att nu fick det väl bli så.En myt kring pölsa är att det måste innehålla inälvor helt fel.
Här kommer ett recept
1 Fläsklägg
1 okbringa
1 pkt Korngryn
2 Gula lökar
Salt
Kryddpeppar
Vitpeppar
Koka köttet tillsammans med lök och kryddor.
Mal köttet och löken och sila buljongen.
Koka korngrynen i buljongen och blanda med det malda köttet. Späd med buljongen och krydda eller behag.
Servera med kokt potatis och rödbetor.
här finns pölsans vänner https://www.facebook.com/pages/P%C3%B6lsans-v%C3%A4nner/423211947770817
Agneta
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar