måndag 22 juni 2015

MAT



Vi vet att många  föräldrar idag är stressade och att maten som serveras i hemmen ofta går på det samma då föräldrarna vet att det är rätter som barnen gillar.De  vanligaste maträtterna i hemmen är spagetti köttfärssås,makaroner med köttbullar eller korv, pannkakor, fiskpinnar,tacos,pizza, hamburgare,kyckling  Med andra ord inte så mycket långkok eller svensk husmanskost. PÅ GRUND AV ATT SITUATIONEN SER UT SOM DEN GÖR I HEMMEN ÄR DET AV STÖRSTA VIKT ATT FÖRSKOLAN DELGER BARNEN SMAKUPPLEVELSER AV VÅR SVENSKA HUSMANKOST
Det sägs ganska ofta  att vår svenska husmankost inte är en trendig,vadå trenddig undrar jag? Det är en del av vårt kulturarv och vi har en skyldighet gentemot våra barn att förvalta och föra  arvet vidare .Jag tycker det är viktigt att servera den svenska husmanskosten, så ditt barn tex  får smaka både kåldolmar dillkött  rotmos eller varför inte pölsa? När jag  tittar på matsedlar från förskolor är ja se  väldigt mycket lika mat som den maten barnen äter hemma.Det som skiljer är att det oftast är en soppdag i förskolan. 
Få in mer husmanskost i våra förskolor.
Hittade en meny som jag gjorde om till svensk husmanskost.
Italiensk köttfärslimpa med pasta och tomatsås blev till köttfärslimpa  potatis brun sås och inlagd gurka lingon.
Orientalisk fiskgratäng  blev kokt torsk med äggsås och potatis
Ungersk gulashcgryta med ris  blev till kalops potatis och rödbetor
Minestronesoppa blev till grönsakssoppa
Grekisk mossaka blev till kålpudding potatis sås och lingon
Kinesisk korvgryta med ris  blev till dillstuvad potatis med isterband
Katalansk köttgryta med ris  blev till kokt dillkött potatis
Indisk linssås med pasta blev till pölsa och potatis med rödbetor
Mer potatis på era menyer skulle jag vilja se samt in med mer fiskbullar pölsa osv För några år sedan när vi fick pölsa i förskolan upptäckte en liten 4-åring pölsans goda smak han åt och åt och när hans mamma kom med pojken nästa morgon så berättde hon att sonen ville äta samma goda gröt ha ätit i förskolan och jag sa då att det var pölsa.Mamman berättade att dom aldrig ätit pölsa hemma men att nu fick det väl bli så.En myt kring pölsa är att det måste innehålla inälvor helt fel.
Här kommer ett recept

1 Fläsklägg
1 okbringa
1 pkt Korngryn
2 Gula lökar
Salt
Kryddpeppar
Vitpeppar
Koka köttet tillsammans med lök och kryddor.
Mal köttet och löken och sila buljongen.
Koka korngrynen i buljongen och blanda med det malda köttet. Späd med buljongen och krydda eller behag.
Servera med kokt potatis och rödbetor.
 här finns pölsans vänner     https://www.facebook.com/pages/P%C3%B6lsans-v%C3%A4nner/423211947770817

Agneta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar