söndag 18 februari 2018

MATKULTURARVET


Lyssnade på p1 häromdagen på ett program som handlade om den franska skolmaten. Väldigt intressant då den bygger på den franska matkulturens arv till barnen. Stor vikt läggs vid gemenskap njutning och uppförande vid matsituationen. Vita tygservietter vad sägs om det? Matvarors ursprung från frankrike används som underlag i geografiundervisningen . Eftersom jag skrivit om pastabarn tidigare så vet ni min åsikt , barn äter tillräckligt med pasta hamma så skippa det i förskolan. Tänkte tillbaka på maträtter vi åt 80- talet och framåt som jag blev lite nyfiken på. Undrar om någon förskola äter leverbiff idag tänkte jag i mitt stilla sinne, jag tog en titt och blev väldigt glad över en del matsedlar jag såg ute på nätet.  Inte en enda dag med pasta .Lika gärna pastafria som sokerfria förskolor  En varierad husmanskost med både leverbiffar och stekt fläsk med löksås inte illa alls en väldigt svensk välvarierad  husmanskost presenteras av denna förskola till och med biff a la lindström fanns med BRAVO


Måndag Grönsakssoppa  nybakat bröd
Tisdag Dillkött och kokt potatis

Onsdag Isterband, stuvad potatis (rödbetor)

Torsdag Fiskgryta och ris

Fredag Biff a la lindström, sås, potatis


Måndag Fiskgratäng, potatis smält smör

Tisdag Stekt fläsk, löksås

Onsdag Kycklinglevergryta med champinjoner och ris

Torsdag Linssoppa med nybakat bröd

Fredag Broccoligratäng med skinka och kokt potatis


Måndag Leverbiff brunsås och kokt potatis

Tisdag Kycklingsoppa med nybakat bröd

Onsdag  Kalops potatis rödbetor

Torsdag Kokt fisk med äggsås och potatis

Fredag  Fläskpannkaka med vitkålslingon


Måndag Fiskbullar  vit sås potatis
Tisdag  Hönsragu med ris
Onsdag  Rotmos fläskkorv 
Torsdag Spenatsoppa nybakat bröd
Fredag inkokt lax med potatismos  persiljesmör
AGNETA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar