fredag 12 juli 2013

ÄLSKADE KÅLDOLMAR


Jag formligen älskar Nationalteaterns Kåldolmar och Kalsipper. Det är glädjande att parkteatern i år visar just Kåldolmar och Kalsipper. Mina barn lyssnade idogt på denna skiva då de var i den åldern, runt 6-9 år. Mina barn älskade denna musiksaga med nationalteatern. Jag minns att dom blev lite rädda ibland för det var lite läskiga röster. Många som var barn på 70-talet, speciellt de med en aning vänster-radikala föräldrar lyssnade just på denna LP. Budskapet i hela musiksagan går ut på att inte gömma sig, att inte vara rädd - att man ska visa på motstånd. Att kämpa mot förtryck och auktoriteter. Kommunistisk indoktrinering? Ja, men jag tror att barnen mer bär med sig en känsla av spänning och många roliga fraser som dom nu i vuxen ålder tar till; ibland t ex ”...ditt gamla pöslakan”. Det var nog vi föräldrar som tyckte att detta var ett bra innhåll för barnen att lyssna på. Jag vet sannerligen inte vad som är bäst. Idag lyssnar inte barn så ofta på musiksagor. Det ska vara rörliga bilder och ljud som barnen får till sig genom TV och dataspel. Jag ska inte vara så där kategorisk och säga att allt var bättre förr, men det var inte så mycket våld och nonsensprogram som det är idag. Vilse i pannkakan eller Nickelodeon? Jag tar pannkakor och kåldolmar.

Recept Kåldolmar på fiskfärs

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär ut stocken på kålhuvudet och förväll det i kokande, lättsaltat vatten tills bladen kan lossas.
Koka 0,5 dl risgryn till en tjock gröt.
Finhacka och smörfräs 1 mindre lök.
Mixa sedan ca 400 gram fisk med 2 ägg
1 dl grädde salt och peppar. Det ska bli en jämn färs.
Blanda nu i gröten rör om (obs. ej mixas)
Ta nu kålblad och lägg på en klick färs.
Forma till dolmar.
Lägg dolmarna med skarven nedåt i en smord, ungsfast form.
Blanda lite soja med sirap och häll över dolmarna.
Stek i ca 40 min.
Servera med kokt potatis och brun sås gjord på skyn.

Detta recept är till alla dom som älskar kåldolmar, men som inte äter kött!


/Agneta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar