onsdag 21 september 2016

MATTJAT

VET AV EGEN ERFARENHET OM DETTA MATTJAT I FÖRSKOLAN-ÄTA, SMAKA -SITTA KVAR INGEN SMÖRGÅS FÖRE MATEN--OSV OSV- Så hemskt och sorgligt och tyvärr väldigt vanligt. Kräsen personal som ibland väljer att ta filmjölk isället för mat dom själva inte gillar. Mat som personal ofta hade åsikter kring  OCH DÅ OCKSÅ SÅ BARNEN HÖRDE var fiskbullar, levergryta, bruna bönor kåldolmar . pölsa osv. Idag blir jag väldigt lessen då jag läser matsedlar för en del  förskolor. Var har den gedigna husmanskosten tagit vägen?  Det är vi skyldiga våra barn, dvs.förmedla ett kulturarv.Vårt arv är inte ris ris ris eller pasta pasta Jag är helt övertygad om att kräsenheten som finns hos en del vuxna .detta  kalorijagandet , olika dieter, förbud, och samtidigt  med detta mattjat lägger en grund till framtida ätstörningar. Jag tycker så illa om  alla som försöker dieta sina barn, herre min skapare  låt barnen äta och smaka på allt .Gör inte vuxenidealet till barnens tankar. Ge barnen en allsidig kost i rätt  mängd så blir det så bra. Nyttighetsnojjor börjar bli riktigt osmakligt i den tid vi lever i.

Ett skräckexempel på en veckomatsedel för en förskola

Kebab med , ris, grönsaker
 redd tomatsoppa med pasta mjukt bröd 
Pizza med grönsaker
Tacos
kycklingklubba  med ris grönsaker

Har under en längre tid tittat in  på olika hemsidor för att ta del av vad barnen erjuds för mat idag. tycker också det är bra om jag kan ta del av mellanmålet  .Tycker också att de som  lägger ut matsedlar för tex terminsvis eller fler veckor framåt ger mer framförhållning. Meningen är ju att jag som förälder inte ska servera samma mat hemma som i förskolan 

Hittade en förskola som lägger ut en månad  i taget , visar på en veckas meny Tog just denna sida då jag tycker den visar på en bra varierad kost.två fiskdagar gillar jag samt att veg dagen som många förskolor har varje vecka infaller på soppdagen som också  alla i stort sett också har.

MATSEDEL .Till varje lunch serveras olika grönsaker , bregott, röd mjölk,, vatten ,hårt bröd. Till varje mellanmål finns  alltid  knäckebröd.

Måndag 
Köttfärslimpa brunsås och potatis  inlagd gurka .
Mellanmål: Nybakat bröd  mjukost paprika mjölk
Tisdag 
Potatisbullar eller blodpudding med lingonsylt och apelsinkeso.
Mellanmål: Nybakat mjukt bröd med leverpastej  gurka . Filmjölk med hallon
Onsdag
Fiskbullar i persiljesås och potatis.
Mellanmål: Yoghurt med Müsli  rivet äpple  Mjukt bröd med jornötssmör
Torsdag
Veg spenatoppa med ägghalvor nybakat bröd.
Mellanmål: Ungspannkaka med hemlagad äppelmos vispgrädde  mjölk
Fredag
Ungsbakad lax  med rotgrönsaker crème fraiche med fetaost
Mellanmål.
fruktsmoothies knäckebröd med hårdost 


Ha en god spis
Agneta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar