Ekologiska livsmedel är ett fenomen i den rika världen med 90 procent av försäljningen i Nordamerika och Europa. Ekologiskt är alltså ett fenomen för de rika .Det finns återigen ingen forskning som visar på att ekologiska födoämnen är bättre för hälsan djuren eller miljön snarare tvärt om.Åndå hänger vi på trenden Om vi ser på Sverige så tillhör vi de länder i världen som ligger på topp .För sverige är det lätt då stat ,landsting och kommuner går in med stora subventioner för ekomat kravmärkt mat. Bland annat är detta bidrag till jordbruken samt diverse upphandlingar till bla,skolor sjukhus. Hälsosverige skall prioriteras med andra ord. Hur tänker politiker.....Jag läser någonstans att alla de pengar som läggs på ekologisk skolmat skulle räcka till 3000 nya lärare, man blir inte bara upprörd man blir helt enkelt förbannad. Vi har inte råd att vara matsnobbar. det råder mathysteri i vårt land. Ingen förälder idag vågar erkänna att deras barn får tex chips och läsk till fredagsmys, nej då är du okultiverad okunnig onyttig , du skulle få skämmas med andra ord. Nej ,råcentriufugerade rödbetor med hemagjorda rotsakschips och himalajasalt då är du säker, då kan du deltaga på sociala medier med bilder och recept. Maten brödet chipsen ska vara ekologiskt och tillagat från grunden . långkok, närproducerat och utan e-nummer. Fler och fler övergår till att bli vegetarianer eller veganer , då alla larm om det farliga köttet , den farliga korven påläggen osv är dåligt för djuren miljön och farligt för människan. VAD OCH VILKA PROTEINKÄLLOR VÄLJS DÅ ISTÄLLET...Jo quorn , olika sojaprodukter . Som vanligt så tar människor till sig det handlarna producenterna säger .Det är klart att quornproducenten vill tjäna pengar, Visste ni att quorn framställs av mögelsvampen PTA-2684 som under produktionsprocessen växer i syresatt vatten i sterila jäsningstankar. Under denna fas tillsätts sockerarten glukos samt olika mineraler och vitaminer, som mögelsvampen "matas" med. Resultatet blir så kallat mycoprotein som nu extraheras och värmebehandlas. Därefter torkas substansen. Ett bindemedel tillsätts sedan, vanligen äggviteämnet albumin, vilket gör att sådan quorn inte lämpar sig för veganer. Numera finns dock även varianter som innehåller vegetabiliska bindemedel. Sist av allt ges quornmassan sin slutliga struktur och konsistens beroende på vilket slags kött den ska imitera, exempelvis köttfärs eller tärningar av kycklingfilé. Även korvar eller hamburgare framställs av quorn.
För att produkterna ska smaka bättre och bli mer aptitliga tillsätts ofta exempelvis aromämnen, färgämnen och stabiliseringsmedel. Även jästextrakt, som används som en slags smakförstärkare. PRATA OM KONSGJORD MAT- DE FLESTA SOM ANVÄNDER QUORN TROR ATT DET FRAMSTÄLLS AV SVAMP dvs vanliga svampar men så är inte fallet.
Tittar jag på ris tex så mig veterligt är det ju inte närproducerat men äts flitigt i skolor och förskolor,Av alla vegetabiler år ris den vegetabil som orsakar största utsläppen av växthusgaser.bla metangas .Nya rön visar på för höga värden av arsenik i ris och risprodukter bör vi inte ge till våra barn. Men jag tror världen håller på att vakna upp nu då tex franska staten kräver varningstexter på alla sojaprodukter och hälsoministeriet i israel utfärdat en varning för soja där man menar att soja utgör en risk både för spädbarn och läldre barn?
"Den största mängden bensin når oss sannolikt med sojaprodukter som sojaolja, sojaprotein, sojalecitin etc. Sojalecitin är ett kapitel för sig. Sojaindustrin är uppbyggd runt bensin. I princip mal man sojabönorna och blandar mjölet med varmt vatten och bensin. Då återfinns en del av sojan in vattnet som skiktar sig mot bensinen, där andra delar av sojan återfinns. Sedan försöker man driva av bensinen genom upphettning. Men just sojalecitin är värmekänsligt och tål ingen värmebehandling, varför sojaprodukter kan väntas innehålla höga bensinhalter."
I boken Den föraktade falukorven vänder sig Karin Ahlborg mot all typ av matsnobberi som hon kallar det. Barn dör inte av att äta falukorv och makaroner, det är faktiskt ganska bra mat.
Agneta
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar