torsdag 24 november 2016

STYRKA




  • Det är en myt att barn inte gillar spenatsoppa. Då jag arbetade i förskolan var spenatsoppan en favorit på min avdelning. Det är nog tyvärr så att många vuxna bär med sig minnen från skoltidens soppluncher och när det serverades spenatsoppa skulle man bara säga blääää .Jag  kommer ihåg att vi på min avdelning  kallade den Karl -Alfreds soppa och vi jublade och spände musklerna  då vi visste att idag var det  spenatsoppa till lunch.
  • Spenat är mest känt för sitt järninnehåll men innehåller även kalcium, magnesium och kalium. Spenat innehåller dessutom en ansenlig mängd A-vitamin liksom även en hälsosam dos C- och E-vitamin, tiamin, riboflavin mm.Med andra ord en nyttobomb

    Den som vill få starkare muskler ska satsa på bla  Spenat, rödbetor som innehåller nitrat, ett ämne som ger starkare muskler enligt studien från Karolinska Institutet.Ja det låg en viss sanning i K-A:S MUSKELKRAFTER 
    Vi sjöng en egen  skriven sång före spenatlunchen  den gick så här om jag minns rätt
  • Vi vill ha muskler vi(( SPÄNDE MUSKLERNA)
  • ja vi vill ha muskler vi
  • vi åter spenaten som ligger på faten 
  • för vi vill ha muskler vi.

Jag vill bli stor och stark hej hej
ja jag vill bli stor och stark hej hej
Jag äter min soppa 
jag ej går att stoppa 
för jag vill bli stor och stark
hej hej

  • Här kommer mitt recept på karl alfredssoppa samma recept går även till nässlor.
  • 250 gram hackad spenat, fryst
  • st charlottenlökar 
  • 1/2 dl gräslök
  • 1 rejäl klick smör 
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 2dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde 
  • 2 msk vetemjöl
salt peppar och riven muskotnöt.
  •  Tina spenaten . Skala och finhacka löken  gräslöken.
  •  Fräs lök och spenat i smöret i en kastrull. Tillsätt buljong, mjölk och grädde och låt koka ca 5 min
  • Red soppan med vetemjölet utvispat i lite vatten ochlåt allt koka i ytterligare 5 minuter. Lägg i gräslöken och smaka av med salt och peppar och 1/2 riven liten muskotnöt 
  • Vi hade olika tillbehör ibland kokta ägg  ibland skivade prinskorvar ibland räkor själv föredrar jag pocherade ägg i soppan 

Agneta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar